Benni Bdker forfatter

DØD OG BEGRAVET

Jeg ved ikke, hvorfor så mange af mine historier handler om død og begravelse – og ikke mindst om folk der ikke vil forblive døde og begravede. Men denne gang er det altså ikke min egen skyld!

Forfatteren Kåre Bluitgen har i forbindelse med opførelsen af et teaterstykke på Frilandsmuseet bedt en række forskellige forfattere skrive en novelle om netop dette emne. Resultatet er blevet bogen Død og begravet, som netop er udkommet. Blandt forfatterne er Daniel Zimakoff, Nils Hartmann, Anne-Grethe Dahms m.fl. Og så altså mig.


Jeg har skrevet en novelle, der hedder Vågestue. Baggrunden for den er, at en begravelse i dag jo er en alvorlig og sørgelig affære, hvor de efterladte er tavse og andægtige. Men sådan har det ikke altid været. Intet forandrer sig så meget som netop traditioner!

Helt op til omkring år 1800 holdt man vågestuer, hvor den døde stod fremme i sit hjem en uges tid, inden begravelsen. Så kunne familier, venner og naboer komme forbi og tage afsked. Man spiste og drak også, og det kunne udarte sig til regulære fester. Forfatteren Ludvig Holberg har fx fortalt, hvordan en begravelse i hans barndom var en større festlighed end et bryllup:

”Jeg erindrer mig i min Barndom, hvilken Glæde det var for mig og andre, naar vi fik at vide, at et af vor Nabos Børn var død; thi derpaa fulgte mange gode, fede Dage.” Allerede i 1600-tallet forsøgte man ved lov at forbyde den slags vågestuer på grund af udskejelserne, men de var svære at komme af med.

Bogen kan købes her.

Leave a Reply

Benni Bdker forfatter
Illustration: Thomas Thorhauge