Benni Bdker forfatter

MORDBRAND PÅ HØJSKOLE

De sidste par dage har jeg været på Vallekilde Højskole sammen med min gode ven og forfatterkollega Simon Pasternak. Vi skulle lave en work shop om kriminallitteratur. Hvordan man finder den gode krimi, og hvordan man skriver den. Eftersom vi begge to selv har krimier på samvittigheden – og begge har en på vej her efter sommerferien – tog vi bl.a. udgangspunkt i vores egne historier.

Min næste roman er nemlig krimien Mordbrand. Mens jeg sad på højskolen og planlagde mit oplæg, kom jeg til at tænke på, at jeg havde skrevet historien samtidig med, at jeg læste en masse af de gamle krimier for børn, som lige er blevet genudgivet. Jan, Kim, De fem og den slags (som jeg bl.a. har skrevet om her og her. Og min roman er nok præcis det modsatte af dem.

I de gamle serier er en flok børn på ferie, og så falder de over en mystisk mand. Eftersom de keder sig, begynder de at følge efter ham og opdager, at han er smugler. Til sidst roser den lokale politimand børnene, fordi de har afsløret en forbryder. I næste bind er børnene så på ferie et andet sted og falder over en ny, mystisk mand.

Det bliver lidt kedeligt i længden. Ikke mindst fordi historierne sjældent er realistiske. Forbrydelserne er aldrig rigtig farlige, og børnene bevæger sig rundt uden for tid og sted – de er på ferie, hvor der ingen forældre eller skole er, og de kan gøre lige, som det passer dem.

Endelig irriterer den slags historier mig lidt, fordi der aldrig rigtig er nogen grund til, at børnene opklarer en forbrydelse. Det er altid bare fordi de keder sig i ferien og ikke har andet at lave, men det er hverken spændende eller troværdigt nok efter min mening.

Jeg åd en masse af de gamle serier, da jeg var lille, og var vild med dem. Men gensynet med dem fik mig til at tænke på, at det kunne være interessant at skrive en krimi for børn og unge, som kan alt det, en krimi for voksne kan. Altså en realistisk forbrydelse fra virkelighedens verden, hvor sagesløse er ofre, hvor ingen rigtig ved, hvem der er ven eller fjende, og hvor man følger politiets forsøg på opklaring af sagen. Sådan skulle Mordbrand gerne være.

Leave a Reply

Benni Bdker forfatter
Illustration: Thomas Thorhauge